Kadınlar artık daha ‘Etkin’

“Evden işe, işten eve”… Çok tanık olduğumuz bir şikâyet sözcüğü değil mi? Haftanın maratonundan, ev işlerinin çokluğundan ve yorgunluğundan, yemek yapmaktan, işe gitmek, saatlerce bilgisayar başında işlem yapmaktan bıkan kadınların en çok telaffuz ettikleri serzeniş sözcüğü değil midir “Evden işe, işten eve”. İşte, Etkin Yaşam Platformu kadınlarımızın bu serzenişlerinin duymuş olacak ki onların şikâyetlerinin çözümü oluyor. Hayatlarında siyah ve beyazın hâkim olmasından sıkılan kadınların imdadına Etkin Yaşam Platformu yetişiyor. Ankara’da kadınlar etkin yaşam platformu ile artık hayatlarını ‘Etkin’ hale getiriyorlar. Ankara’da çalışan kadınların yeni buluşma noktası Etkin Yaşam Platformu oluyor.

Ayfer MALLI

Çalışan bir kadınsan ve bürokratik bir kentte yaşıyorsan hayat ne kadar yorucu ve sıkıcıdır. Sabah trafiğe yakalanmadan işe yetişmeye çalışmak, akşam eve gidince ne pişireceğini düşünmek, çizim planını hazırlamak, projelere imza atmak ve bu arada veli toplantılarını ihmal etmemek… Duyuyor gibi oluyorum çalışan ve birçok işe yetişmek zorunda olan kadınların Cedric gibi hayal kırıklıkları sonucu “Çalışıyorsan ve yapmak zorunda olduğun birçok işin varsa hayat bazen çekilmez oluyor” dediklerini. İşte bu çekilmezliğe çözüm formülü Etkin Yaşam Platformu’nda gizli. Platform, kadınları iş hayatının yanı sıra sosyal yaşamda daha etkin olmaya yönlendirmek, girişimciliği güçlendirmek, kadının kendine güvenini artırarak mutlu olmasını sağlamak amacını taşıyor. Platform, iş hayatındaki kadınları mutlu etmek amacı ile kurulan bir sivil toplum kuruluşu.

Çalışan kadınları iş hayatının yanı sıra sosyal yaşamda da daha “etkin” olmaya yönlendirmek, kadın girişimciliğini güçlendirmek, kadının kendine güvenini, farkındalığını ve üretkenliğini desteklemek amacıyla kurulan Platform; eğitim, bilim ve gelişim odaklı olmayı amaçlıyor. Birlik ve beraberlik ruhuyla hareket etmekten yola çıkan platformun yol haritasında hoşgörülü olma, sosyal sorumluluğun bilincinde olma, kültür ve geleneklere bağlı olma, doğa ve çevreye duyarlı olma ilkeleri yer alıyor.

Platform, hayatın her alanında etkinliğini koruyan ve koruma hedefinde olan çalışan bayanları, ortak amaçlar çerçevesinde aynı çatı altında toplamayı başarmış. Kadının sosyal ve mesleki hayatta daha etkin ve girişimci olabilmesi adına tüm aktivitelerini bilgi ve teknoloji kaynaklarını kullanıyor.

Gelişime ve üretkenliğe açık olmak

Gelişime ve üretkenliğe açık bayanlar derneğin hedef kitlesinde yer alıyor. Gönüllü ve katılımcı profilinde öğretmenden mühendise akademisyenden idarecilere kadar renkli bir yapı mevcut. Platform kısa zamanda geniş kitlelere ulaşmayı bu geniş ve renkli yelpaze ile başarmış. Farklı gelişim alanları hakkında bilgi edinmek, uzmanlık seviyesini arttırmak ve birikimlerini paylaşmak isteyen katılımcılar bir araya gelerek Platformun sunduğu olanakları kullanıyor ve kulüpler oluşturuyorlar.

Hangi gün hangi aktivite?

Platform çatısı altında birçok etkinlik düzenleniyor. Kişisel gelişim, uzmanlık ve dil eğitimleri, aile içi iletişim seminerleri, sosyal ve kültürel geziler bu etkinlikler arasında yer alıyor. Hafta içi akşam ve hafta sonu tüm gün düzenlenen çeşitli kurslar ile hanımların her alanda aktif hale gelmesi amaçlanıyor. Düzenlenen bu kurslarla kadınların kendilerini mutlu ve rahat hissetmeleri için her türlü imkânlar sunuluyor.

Platformda farklı meslek dalları, birikimlerini paylaşmak amacıyla kendi kulüplerini kurma imkânlarına da sahip. Memurlar, Mühendisler, Öğretmenler, Hukukçular, Sağlıkçılar ve Özel Sektör Kulübü gibi kulüpler birlik içerisinde hareket ediyor. Ve böylece her bir meslek kulübü kendi içinde özel organizasyonlar düzenleyebiliyor. Platformda mesleki kulüplerle birlikte kültür sanat, sosyal destek ve yardım kulübü gibi sosyal amaçlı kulüpler de bulunuyor.

Etkin yaşam meslek kulüpleri bünyesinde Plates, keman, diksiyon, ileri düzey Excel, İngilizce ve Arapça eğitimi ile birlikte aile içi iletişim, ÜDS hazırlık, conversion club,  makale okumaları, hızlı okuma, zaman yönetimi, kitap kulübü programları yer alıyor. Platform ayrıca, kadınların hayatta daha aktif olmaları için geziler de düzenliyor.  Her ay bir Pazar günü şehir dışı ya da yurt dışı gezi programları planlanıyor.

Hayattaki renkleri keşif

“Hayatınızdaki renkleri keşfiniz için yola çıktık” sloganı ile yola çıkan Platform, kadınların yeni renklerle tanışmasını olanaklı hale getiriyor. Kadınlar artık iş ve ev arasında gidip gelmenin monotonluğundan sıyrılıp yeni adreslere yöneliyor, farklı desenlere dokunuyor, birbirinden farklı kapıların anahtarlarını açıyorlar. Platform renklerin keşfini kadınlara bırakarak onlara çağrıda bulunuyor.

Platform Hakla İlişkiler Sorumlusu Mihriban Aslı Hoş, dernek kurulma fikrini şöyle anlatıyor:

Ankara’da yaşayan ve farklı sektörde çalışan gönüllü bayanlar hayatımızı sosyal ve mesleki anlamda daha etkin kılacak bir platform çatısı altında kadınları buluşturmaya karar verdiler. Bu amaçla mesleki gelişmelere destek olacak faaliyetlerle birlikte sosyal ve kültürel etkinliklerin de yer alacağı bir platform bünyesinde toplanıldı. Ve kadınlar için ‘etkin’ bir alan oluşturuldu.”  Kadınların kendilerine vakit ayırma ihtiyaçlarının olduğunu ifade eden Hoş, “Çalışan kadınların en büyük sıkıntısı kendi ilgi alanlarına ve yeteneklerine vakit ayıramamaları. Bu anlamda Platform hanımlarımızın aradığı bir etkin alan oldu” dedi.

Portreyi değiştirmek

Platforma gelen kadınların kendilerine ayrılan bir zamanlarının olmasının varlığından mutlu olduklarını dile getiren Hoş, “Amacımız işten eve, evden işe gitmekle sorumlu olan kadınlarımızın portresini değiştirmek ve böylece onların hem çalışıp hem eğlenmelerini sağlamak” diye konuştu.

Öğrencilerin de programlara katıldığına dikkat çeken Hoş, “ Dileyen tüm öğrenciler de Platformumuza gelip seminerlere, kulüplere dâhil olabilirler” dedi.  Temmuz 2011’ de kurulduklarına ve çok yeni bir dernek olmalarına rağmen dopdolu faaliyetlerle yüklü olduklarına vurgu yapan Hoş, Gazi Genç Haber’ e ileride yapmayı planladıkları projeleri de anlattı. İkinci el kıyafetlerin satılacağı yardım mağazası ile ihtiyaç sahiplerin ihtiyaçlarına cevap olacaklarını belirten Hoş, bununla birlikte sinema, elişi ve yemek günleri yapacaklarını söyledi.

Hoş, “Eczacı, polis, öğretmen…  Platformumuza katılan her kadın hayatlarının renklendiğini söylüyor. Bir aktiviteye başlayan bir diğer aktiviteye de gitmek istiyor. Kadınlarımız bu ‘etkinlik’ içinde etkinliklerini sergiliyorlar” diyerek sözlerini şöyle tamamladı “Platform, Ankara’nın ve özellikle de büyük kentin ciddi, somurtkan havasından bunalan kadınların monotonluğundan kurtulabileceği bir adres.”

Ankara’nın trafiğinden,  bürokrasisinden, kalabalığından; iş hayatının trafiğinden, yorgunluğundan;  ev hayatının sorumluluğundan biraz olsun rahatlayabileceğiniz, kendinizi ifade edebileceğiniz bir mekân olarak Etkin Yaşam Platformu kapılarını sizlere açmış bekliyor.

Yorum bırakın